Ik ben Jan Olislagers en heb samen met mijn vrouw Sandra een geitenhouderij in Siebengewald genaamd Witte Gei’t BV. Wij hebben 3 kinderen Dennis, Mascha en Ramon.
Op ons bedrijf worden een 6500 geiten gehouden voor de productie van geitenmelk. De geiten krijgen dagelijks een mengsel van maïs ,graskuil, en krachtvoer. Elk voorjaar worden er ongeveer 4000 lammetjes geboren de bokjes hiervan gaan naar de mesterijen en de geitjes worden grootgebracht tot melkgeit. Deze vervangen elk jaar een gedeelte van de geiten en een gedeelte is voor een stukje groei.
Bij Witte Gei’t doen we het volgende aan duurzaamheid:
- LED Verlichting in de stallen
- Luchtwassers in 2 stallen – hierdoor wordt 85% van het ammoniak gereduceerd
- Warmte terugwinning – warmte wordt uit de melk gehaald, dit verwarmt het water waar de stal mee gereinigd wordt
- Zonnepanelen – er wordt meer stroom teruggeleverd dan we zelf gebruiken
- Waterzuivering – we zuiveren ons eigen afvalwater
- Voorkoelen – door gebruik van water wordt de melk terug gekoeld van 37°C naar 19°C
- Elektrisch voer aanschuiven – 6 x per dag
- Frequentie gestuurde motoren in de stallen – hierdoor wordt er nooit meer stroom verbruikt dan nodig is
Jos Janssen & Zn. Siebengewald BV is van oudsher een familiebedrijf, dat sinds 1974 onder leiding staat van de gebr. Janssen.
Het bedrijf is gespecialiseerd in agrarisch loonwerk en grondverzet en telt momenteel 8 medewerkers. Het agrarisch loonwerk omvat alle werkzaamheden met betrekking tot gras, graan, mais, suikerbieten en mest.
Sinds 2004 hebben wij het certificaat Voedsel Kwaliteit Loonwerk. Onze grondverzetmachines worden ingezet voor zowel grote wegenbouwbedrijven, overheid als particulieren.
Bij Loonbedrijf Janssen & Zn doen we het volgende aan duurzaamheid:
- LED verlichting – bijna alle verlichting is inmiddels vervangen door LED
- We scheiden ons afval
- Bij aankoop van nieuwe machines wordt gelet op brandstofverbruik
- Kleinverbruiker van stroom en gas
Jongvee opfokbedrijf familie Custers. Bedrijf met grasland en bouwland en opfok van jongvee.
Bij Maatschap Custers Berkvens doen we het volgende aan duurzaamheid:
Wij zijn een biologische bedrijf, dit bekent:
- Kalveren vanaf 3 maanden oud lopen van mei t/m september buiten
- Geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen
- Zolang het kan geen preventieve maatregelen
- Zonnepanelen – we wekken onze eigen stroom op
Melkveebedrijf de Pannenschop is gelegen aan de Pannenweg in Siebengewald. Ons gezin bestaat uit Geert en Jacqueline, Ilse & Eline Jaspers.
Op dit bedrijf worden zo’n 175 melkkoeien en 110 stuks jongvee gehouden. Sinds 1 maart 2023 worden onze koeien gemolken door 3 melkrobots van Lely. Verder proberen we zelfvoorzienend te zijn in eigen ruwvoer
Bij Melkveebedrijf de Pannenschop doen we het volgende aan duurzaamheid:
- Melkrobots – we melken met 3 melkrobots – dit is een elektrisch en energiezuinig systeem
- Zelfvoorzienend – we proberen zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn in ons eigen ruwvoer
- Zonnepanelen – we wekken onze eigen stroom op
In een oude boerderij uit 1915 is sinds 2019 Koffie- en Theeschenkerij De Tamme Kastanje gevestigd.
Op het omringende terrein van ruim 1 hectare serveren wij van april tot en met september de lekkerste koffie en zelfgebakken taarten in onze theetuin. Voor zover mogelijk gebruiken wij voor ons gebak de eieren van onze eigen kippen en de overige middelen die dit mooie terrein ons biedt vanuit de oude boomgaard, de moestuin en de originele Westlandse kas achter op het terrein.
Van het fruit maken we jams (met maar 5% toegevoegde suiker in plaats van 15%), moes of we maken ze in glas in. De verschillende soorten groenten en fruit uit de moestuin en kas (uien, tomaten, komkommers en pepers) worden verwerkt tot chutneys, sauzen en sambals. En de walnoten gaan in honing , of we laten er olie van maken. De tamme kastanje naast het huis levert de basis voor een heerlijke chocoladepaste met aanzienlijk minder calorieën. Alles groeit hier zonder gebruik van pesticiden. Dat levert misschien wat minder mooi fruit op en geen strak gazon, maar dat hoeft van ons ook niet. Ook de gasten die gebruik maken van onze vakantiewoning genieten van de rust en stilte en het wat ruige karakter van de omgeving.
Sinds 1959 zijn al actief als mechanisatie bedrijf in Noord-Limburg. Wij onderhouden, repareren, reviseren en leveren producten en machines. Ons assortiment bestaat onder uit tractoren en machines voor toepassingen binnen de landbouwsector en veehouderijen. Daarnaast hebben wij een ruim aanbod tuingereedschappen en maaiers. Met ons brede netwerk kunnen wij u voorzien in alle benodigdheden voor uw onderneming, tuin of landschap.
Onze merken zijn: RM Haspels & Beregeningsautomaten, Cremonini motorpompen, Joskin machines, Bonino machines en Stiga tuinmachines. Ons assortiment bevat zowel benzine, diesel als elektrische machines. Daarnaast kunnen wij een groot scala aan onderdelen leveren van vele merken. Dit maakt het mogelijk bijna alle merken door ons te laten onderhouden en repareren.
Behalve tractoren en machines voor landbouw en veehouderij hebben wij een strekkend aanbod voor particulieren in de vorm van gazonmaaiers, snoei apparatuur en hogedrukreinigers. Kortom: alles voor tuin, park en rondom het huis.
Bij Reijnen Mechanisatie doen we het volgende aan duurzaamheid:
- Pelletkachels – alle gaskachels zijn vervangen, zodat we CO2 neutraal kunnen verwarmen
- LED verlichting – TL’s zijn vervangen voor een lager stroom verbruik
- Overschakelen van brandstof naar elektro – Binnen tuin & park wordt er overgeschakeld naar elektrisch
- Doorontwikkelen van irrigatiesystemen – i.s.m. fabrikanten, voor minder uitstoot en brandstofverbruik tijdens het beregenen
Gemeente Bergen wil in 2030 als eerste gemeente in Limburg energieonafhankelijk zijn. Om deze ambitie te bereiken, is het overkoepelende programma VerduurSAMEN2030 opgezet. VerduurSAMEN2030 is voor alle bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Bergen. Samen zorgen we voor een duurzame toekomst waarin het prettig wonen en werken.
Op het Agrifestijn staat verduurSAMEN2030 om te vertellen over de verschillende acties die zowel in het verleden als op dit moment worden uitgevoerd in de gemeente. Zoals onze zonnepanelencampagne en de Doe-het-zelf Impuls voor klussers. Ook kunnen de kinderen bij onze stand terecht voor wat creatief vermaak en zijn er verschillende prijsjes te winnen. Kom dus vooral langs!
Fruithof Siebengewald
Mts. Megens-Remij is een oud familiebedrijf met een varkenshouderijtak en een akkerbouwtak met bloembollen.
Ongeveer 150 jaar begon het bedrijf als een klein bedrijfje (keuterij) op Hengeland 6 te Afferden.
Door de jaren heen is het bedrijf geleidelijk gegroeid. Met de intrede van de vijfde generatie Erik en Giel Megens in de Maatschap
bij de ouders Bert en Nelly heeft deze een groeispurt doorgemaakt en gegroeid naar de huidige omvang.
Het bedrijf houdt 350 zeugen op locatie Hengeland 6. De biggen gaan vanaf deze locatie als vleesvarken naar Grensweg 1a Siebengewald.
Hier kunnen ongeveer 3000 dieren gehouden worden. Voor de gehele varkenshouderijtak geldt het Beter leven keurmerk met ster.
Op beide locatie wordt computergestuurd gevoerd met uitzondering bij de aller kleinste biggen. De vleesvarkens krijgen brijvoer met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie
(o.a. aardappelstoomschillen, bierborstel en tarwezetmeel). Op beide locaties is een luchtwasser met 85% reductie aanwezig.
De akkerbouwtak omvat ongeveer 160 hectare landbouwgrond. Geteeld worden: Aardappelen (50 Ha,) Zaaiuien (50 Ha), Suikerbieten (20 Ha), Gerst (3 Ha), Sorghum (3 Ha), Grasland (12 Ha)
en verder 12 Ha lelies. De verzorging van de gewassen gebeurd vanaf Hengeland 4 en 6. Om machines te stallen is elders een schuur gehuurd van 1000 vierkante meter.
Naast de vier maten uit de maatschap zijn er verder twee extra medewerkers op het bedrijf om het werk te verrichten.
Bij Maatschap Megens-Remij doen we het volgende aan duurzaamheid:
- Zonnepanelen – i.s.m. een energie coöperatie hebben wij zonnepanelen op de kraamstal gelegd
- Voeren met reststromen als brijvoer – o.a. aardappelstoomschillen, bierborstel en tarwezetmeel uit de voedingsmiddelindustrie
- Mest afzet in de omgeving – grotendeels op eigen grond
- LED verlichting
- Energiezuinige apparatuur
- Proef met telen van sorghum voor vezelverwerking – om bijvoorbeeld als isolatiemateriaal te gebruiken in de bouw
- Duurzame machines – Eco-spitmachine, GPS-kunstmeststrooier en een veldspuit met luchtondersteuning